top of page
Poza scriitoruluiBooksprint

Tot ce trebuie să știi despre ISBN* atunci când tipărești în regim self-publishing cu Booksprint

Ai scris zi de zi și ai construit personaje și intrigi ca noi să ne putem bucura de lectura cărții tale. De aici încolo, e rândul nostru să ne ocupăm de procesul tipăririi ei. După ce manuscrisul este gata de tipar, Booksprint intermediază pentru tine obținerea ISBN ușor și rapid.

Scopul principal al ISBN este de a face identificarea, distribuția și vânzarea cărților mai ușoară și mai eficientă. Sistemul ISBN este aplicat în peste 160 de ţări. Activitatea ISBN este administrată la nivel mondial de către Agenţia Internaţională ISBN cu sediul în Londra, iar la nivel naţional de către Centrul Naţional ISBN, parte a Centrului Naţional ISBN-ISSN-CIP din cadrul Bibliotecii Naţionale a României.

Centrul Naţional ISBN

Este cel care atribuie coduri ISBN pentru lucrări editate ocazional sau în regia autorului în următoarele condiții:

  • autorul este cetăţean român, cu domiciliul în România;

  • publicația nu apare printr-o editură;

  • publicația întrunește Criteriile ISBN;

  • publicația urmează să apără în maximum 30 de zile.

Criteriile de alocare ISBN

  • conținut preponderent textual (peste 75%);

  • sunt destinate publicului larg, tiraj minim 20 de exemplare;

  • nu sunt publicații personalizate și/sau de uz personal;

  • nu apar cu periodicitate, sub același titlu;

  • publicația urmează să apără în maximum 30 de zile.

Centrul Naţional ISBN poate acorda unui solicitant persoană fizică ISBN pentru maximum două titluri, în cursul unui an calendaristic. Cazurile de ediții ale unei cărți/ titlu publicate în medii diferite sau în limbi străine diferite vor fi analizate individual în cadrul Centrului Național ISBN. ISBN-ul se trece pe coperta a IV-a și pe verso foii de titlu iar lucrările publicate în regia autorului nu beneficiază de Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României. Nu trebuie să îți faci griji, îți oferim sprijin și pentru completarea paginii de titlu. În cazul în care publicația este semnată cu pseudonim, vei completa o declarație pe proprie răspundere.

După publicare


Publicațiile editate pe teritoriul României se supun prevederilor Legii Depozitului Legal, Legea nr. 111/1995. Depozitul legal reprezintă obligația legală a editorilor și autorilor de a depune un număr specific de exemplare ale publicațiilor lor la o bibliotecă națională sau regională, în scopul conservării patrimoniului cultural. Numărul de exemplare necesare variază în funcție de țară și de tipul de publicație.

În România există obligația să se depună în mod gratuit la Biblioteca Națională a României un număr de exemplare al fiecărei publicații în parte.

Pentru cărțile, broșurile și extrasele din publicații seriale trebuie să se depună 7 exemplare la Biblioteca Națională și 1 exemplar la biblioteca regională.

Pentru lucrările tipărite în regim Print on Demand, depunerea exemplarelor cu titlu de depozit legal se face în termen de 30 de zile de la momentul în care publicația a fost promovată online, ca fiind disponibilă publicului, prin tipărire la cerere. Codul ISBN acordat înainte de publicare are un caracter provizoriu. Validarea codului ISBN acordat și înregistrarea acestuia în baza de date națională și internațională se va face numai pe baza exemplarelor depuse la Depozitul legal.

Info GDPR

Centrul Român ISBN este responsabil cu atribuirea codurilor ISBN. Pentru îndeplinirea acestei atribuţii, Centrul Român ISBN colectează o serie de informaţii despre fiecare entitate înregistrată (fie aceasta o persoană fizică sau o organizaţie), informaţii pe care le actualizează periodic sau de câte ori este necesar. În cazul autorilor ocazionali (care editează în regie proprie), informaţiile colectate, altele decât cele cu caracter bibliografic, colectate de Centrul Naţional ISBN includ: nume şi prenume, adresa poştală personală, adresă de email, număr de telefon.

Nu se acordă ISBN pentru:

  • publicații periodice, de ex. ziare, reviste;

  • partituri, pliante;

  • documente cu informații de natură efemeră (materiale publicitare, jurnale, agende);

  • publicații de unică folosință, de ex. cărțile de colorat;

  • lucrări de licență, lucrări de disertație, teze de doctorat;

  • ediția 0 destinată marketingului, etc.

Pentru acestea, putem să găsim împreună soluții de tipar dar și de distribuție.


Rolul tău este să scrii, rolul nostru e să aducem manuscrisul tău în mâinile viitorilor săi fani. Completează formularul din site sau scrie-ne la carteamea@booksprint.ro și povestește-ne despre tine și despre cartea ta.


Pe locuri. Fiți gata. Print!

* ISBN (International Standard Book Number) este un cod internațional de identificare a cărţilor, definit prin ISO 2108.



Carte tiparită independent.
Descoperă experiență Self-Publishing de la Booksprint.

67 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page