top of page
Poza scriitoruluiBooksprint

Cum scrii o descriere cât mai bună a cărții tale

Actualizată în: 31 mar. 2023

Descrierea cărții tale este primul contact pe care un cititor îl va avea cu cartea și este ocazia perfectă să descopere motivele pentru care să o citească. De aceea, este important să ai o descriere care să stârnească interes încă de la primele cuvinte. Atunci când realizezi descrierea cărții gândește-te din punctul de vedere al unui cititor, nu ca autor al cărții.

Uite câteva idei care sperăm să îți fie de folos :

  • Descrierea ar trebui să aibă în jur de 200 - 500 de cuvinte împărțite în 3 paragrafe. Scopul este să ofere cititorilor suficiente informații pentru a înțelege care este subiectul cărții și dacă le va plăcea, și, în același timp, să nu existe riscul de a le pierde atenția, în cazul unei descrieri prea lungi;

  • Scrie prezentarea cărții la persoana a treia. Chiar dacă ai scris cartea la persoana întâi, nu este nicio problemă, deoarece aceasta este o descriere în care le prezinți cititorilor despre ce este vorba în carte iar forma de persoana a treia funcționează excelent în acest caz;

  • Folosește termeni simpli și prietenoși;

  • Folosește cuvinte care trezesc emoții. Pentru a genera mai multă vizibilitate online, gândește-te cum ar căuta un cititor cartea ta? Ce cuvinte ar scrie pe Google astfel încât să o găsească?

  • Începe descrierea cu o propoziție care să îl atragă pe cititor, să îl facă să vrea să citească mai mult;

  • Oferă indicii despre intrigă, fără însă a dezvălui prea multe. Și, în niciun caz, nu destăinui finalul cărții;

  • În cele din urmă, încheie descrierea cu o frază care să sublinieze valoarea cărții, ce are de câștigat cel care o va cumpăra? Eventual poți pune și o sugestie de tipul „Pentru cine este cartea? “, „Fani ai...”, „Un cadou grozav pentru...”;

  • Și, nu în ultimul rând, te poți inspira din descrierile făcute de alți autori care pe tine te-au îndemnat să le citești cartea.


De exemplu, te poți inspira din descrierea cărții ”Pacienta tăcută”, scrisă de Alex Michaelides:


Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită, căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.


Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația publică și o face pe Alicia celebră. Prețul tablourilor sale crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă de tabloide și de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei.


Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme oportunitatea de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie misterul motivului pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii - o căutare a adevărului care amenința să-l distrugă...


”Pacienta tăcută” este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act...

Sau din descrierea cărții ”Atomic Habits” scrisă de James Clear:


Schimbări mici, rezultate remarcabile. Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.

Învață:

  • să-ți construiești un sistem pentru a deveni cu 1% mai bun în fiecare zi;

  • să renunți la obiceiurile rele și să le păstrezi pe cele bune;

  • să eviți greșelile comise în general de cei care încearcă să-și schimbe obiceiurile;

  • să depășești lipsa de motivație și de voință;

  • să-ți dezvolți o identitate mai puternică și să crezi în tine însuti;

  • să-ți faci timp pentru noile obiceiuri (chiar și când viață o ia razna);

  • să-ți concepi un mediu care să favorizeze succesul;

  • să faci schimbări mici, ușoare, care oferă rezultate mari;

  • să-ți revii atunci când te abați de la drum;

  • și, cel mai important, cum să aplici aceste idei în viață reală;

și multe altele.

Indiferent dacă e vorba de o echipă care încearcă să câștige un campionat, o organizație care speră să redefinească o industrie sau pur și simplu un om care vrea să se lase de fumat, să slăbească, să reducă stresul ori să realizeze orice alt obiectiv, Atomic Habits este soluția.


După ce ai terminat de scris verifică în Checklist-ul pentru publicarea independentă a cărții tale ce pași mai ai de făcut și completează formularul din site cu date despre tine și cartea ta.

Spor la scris! :)


Pe locuri. Fiți gata. Print!





42 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page