top of page
Poza scriitoruluiBooksprint

Calendarul de marketing al cărții tale

Actualizată în: acum 22 de ore

Un calendar de marketing este esențial în promovarea cărții tale deoarece te ajută să îți organizezi eforturile de promovare într-un mod coerent și bine structurat. Acesta poate fi folosit pentru a planifica și coordona activitățile de marketing, cum ar fi campaniile de publicitate, evenimentele de lansare și prezentarea cărții în mass-media sau în mediul online. Iată câteva motive pentru care este important să ai un calendar de marketing în promovarea cărți tale:

  • Ajută la planificarea și organizarea activităților de marketing. Un calendar de marketing îți permite să îți stabilești obiectivele de marketing, să identifici publicul țintă și să stabilești un program de acțiuni pentru a ajunge la acesta.

  • Asigură coerența și continuitatea în promovarea cărții. Un calendar de marketing te ajută să îți planifici și să îți organizezi eforturile de marketing într-un mod coerent și bine structurat, astfel încât să te asiguri că mesajul este transmis în mod eficient și că promovarea cărții este susținută pe termen lung.

  • Maximizarea impactului campaniilor de marketing. Un calendar de marketing Îți permite să îți organizezi campaniile de marketing în așa fel încât să fie în linie cu cele mai importante evenimente din calendarul cultural sau editorial, sau să se concentreze pe anumite perioade cheie de vânzări, cum ar fi sărbătorile sau sezonul de vară.

Recomandarea este să concepi calendarul de marketing încă din faza de scriere, însă, poți începe să abordezi pe fiecare dintre etape indiferent de momentul în care te afli în procesul de publicare. Uite care sunt fazele calendarului de marketing al cărții dar și ce poți face în fiecare dintre ele pentru a-ți crește notorietatea:

  • Înainte de a începe să scrii, dar și în timp ce scrii (3-6 luni);

  • În timp ce cartea ta este pregătită de tipar;

  • Cu două săptămâni înainte de lansare dar și după lansare.


Înainte de a începe să scrii dar și în timp ce scrii (3-6 luni)

Este esențial să înțelegi încă de la început ce înseamnă succesul pentru tine.

Pentru a avea claritate, răspunde la următoarele întrebări:

  • Cine este publicul tău țintă?

  • Care sunt obiectivele pentru această carte?

  • Câte exemplare dorești să vinzi?

  • Dacă îți dorești să-i inspiri pe alții, cum vei realiza acest lucru și cum te pot percepe ceilalți ca expert în materie pe subiectul despre care scrii?

  • Dacă ai scris cartea pentru credibilitate profesională, cum vei măsura acest lucru?

De asemenea, este important să știi cât ești dispus să investești în promovare și cum vei evalua rezultatele. Fă o listă cu instrumentele de care crezi că vei avea nevoie pentru a promova cartea. Apoi, creează-ți un calendar bazat pe acestea. Începe prin a alege data la care va fi lansată cartea și mergi în sens invers.

Crearea unui calendar te ajută să ai o imagine de ansamblu a întregului proces, astfel încât fiecare fază să fie finalizată la timp și în limitele bugetului. Un calendar te menține concentrat și eviți stresul.

Construiește-ți marca de autor. Creează-ți un brand de autor unic și afișează-l pe toate platformele sociale și materialele colaterale.

Un brand poate fi un logo, numele tău sau numele seriei și poate include culori specifice, fonturi, stiluri de caractere sau anumite formulări. Ar putea reprezenta mesajul cărții tale.

Începe să lucrezi la descrierea cărții și la biografia autorului. Ți-am pregătit articole care să te ghideze în acest proces.


În timp ce cartea ta este pregătită de tipar


Creează-ți un site de autor în care să scrii detalii despre tine, despre carte dar și cum te pot contacta cititorii.

Poți să te gândești către cine vei promova cartea și să creezi o listă de mail-uri către care să trimiți detalii sau câteva fapte interesante despre carte, o promoție sau un giveaway.

Începe să te gândești la strategia de social media folosind una sau două platforme pe care le consideri că ar fi cele mai bune pentru a ajunge la publicul tău.

Fă o listă cu cei care ar putea să îți scrie o recenzie și trimite-le câte un exemplar. Această strategie ar trebui să continue chiar și după lansare.

Creează-ți un kit media care să includă informații despre carte, despre tine, cv-ul tău de autor, orice informații legată de proiect.

Gândește-te dacă te simți confortabil să vorbești cu oamenii față în față, în fața unei camere de filmat sau la telefon, în cadrul unui interviu în direct. Acest lucru te va ajuta să conturezi strategia de marketing a cărții. Poți face o listă cu târgurile sau evenimentele de carte, emisiunile radio sau podcast-urile pe care ar trebui să le abordezi. Pe măsură ce vorbești cu alți autori și dobândești mai multă experiență, vei ști la ce evenimente să participi.

Conferințele și cluburile de carte au devenit o normă "virtuală" pentru autori.

Cu două săptămâni înainte de lansare dar și după lansare.


Creează conținut video pentru a promova cartea pe rețelele de socializare, pe site-ul tău și pe canalul de YouTube.

Verifică descrierea cărții și toate materialele pregătite pentru lansare.

Actualizează-ți profilul pe Social Media și bucură-te de această zi. Continuă promovarea conform calendarului de marketing. Construiește un blog centrat în jurul temelor abordate în cartea ta și utilizează-l ca o oportunitate de a crește notorietatea și de a atrage cititorii.

Participă la evenimente literare. Contactează librăriile locale sau alte organizații care organizează evenimente literare și întreabă-i dacă puteți participa ca vorbitor sau ca expozant. Acest lucru te poate ajuta să îți faci cunoscută cartea și să cunoști oameni noi din lumea literară.

Utilizează publicitatea plătită. Creează campanii publicitare plătite pe platforme precum Facebook sau Instagram pentru a ajunge la publicul țintă.

Booksprint te poate sprijini cu vânzarea cărții în Librăria online.

Oferă promoții sau reduceri speciale. Încurajează-ți cititorii să cumpere cartea prin oferirea de reduceri, promoții sau ediții limitate sau cu autograf.


În concluzie, un calendar de marketing este un instrument important în promovarea unei cărți și te ajută să îți organizezi eforturile de marketing într-un mod eficient și bine structurat, maximizând astfel impactul și succesul campaniilor de promovare a cărții.


Completează formularul din site cu date despre tine și cartea ta sau scrie-ne la carteamea@booksprint.ro


Pe locuri. Fiți gata. Print!


calendar de marketing pentru cartea tipărită independent.
De ce este important să ai un calendar de marketing.

43 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page